Wat is het?

Opstijgend vocht is één van de meest voorkomende vochtproblemen in woningen. Bijna al het metselwerk dat in contact staat met de bodem, is hieraan onderhevig. Als er geen vochtkering aanwezig is, of al verstorven is, dan trekt het metselwerk het vocht omhoog (alsof een droge spons in het water gehouden wordt).

Dit verschijnsel heet capillariteit. De materialen van het metselwerk bevatten kleine holten, namelijk poriën. Deze poriën vormen een capillair netwerk. Dit netwerk maakt het mogelijk dat poreuze materialen water kunnen opzuigen.

Anderzijds is er ook het verschijnsel van hygroscopiciteit. Het bouwmateriaal neemt ook in beperkte mate vocht op uit de lucht. Echter, door het opstijgende vocht, migreren de zouten vanuit de bodem naar de muur. Die zouten verhogen in sterke mate de hygroscopiciteit van het metselwerk, en versterken de vochtigheid van de muur. Dit kan ook herkend worden via uitbloeiingen op de muur.

Dit komt het vaakst voor bij oudere woningen. Het metselwerk (plakking) wordt aangetast tot plus minus een hoogte van 1,2 meter. De aanwezigheid van een cementering, of platen voor de muur, of enig ander middel zodanig dat de muur niet op zich zichtbaar is, kan duiden op het probleem van opstijgend vocht.