Behandeling

De behandeling bestaat uit het volgende:

Voorbereiding

Het slechte binnenpleisterwerk (dat aangetast is door het vocht) wordt afgekapt (hoeft niet door ons te gebeuren). Best worden ook leidingen (water, electriciteit, gas,…) aangeduid. Plinten dienen best ook verwijderd te worden.

Werkmethode

Op 5 tot 10 cm boven het hoogste vloerniveau ( binnen- of buitenkant van de muur ) boort men langs de binnenzijde gaten, onder een schuine hoek. De gaten hebben een onderlinge afstand van 10 à 15 cm. Onder hoge druk wordt een vloeistof (universeel impregneermiddel op basis van oligomere siloxanen in een aromaatvrij, reukloos solvent) in de muur gespoten. Door het inspuiten van deze vloeistof wordt een vochtscherm bekomen (na 48 tot 72 uur). De totale uitdroging van de muur kan 6 tot 12 maanden in beslag nemen.
Deze droogtijd is afhankelijk van de aard en de dikte van de muur en zijn oorspronkelijk vochtgehalte. De levensduur van het systeem is in praktijk onbegrensd. Dit procédé voor de behandeling van metselwerk tegen opstijgend vocht is het onderwerp geweest van een onderzoek en Technische voorlichting n°210, uitgevoerd door het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf. Dit procédé wordt beschouwd als het meest soepele en polyvalente systeem. Het is weinig destructief, en laat toe praktisch alle soorten metselwerk te behandelen. De toepassing is snel en eenvoudig. Het resultaat is doeltreffend en definitief.